Løgn fra Jonas Gahr Støre

Tidligere utenriksminister og nåværende leder i Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre favoriserer den palestinske siden. I tillegg kan det se ut som han har et mål om å svartmale Israel. Svært mange i Norge setter Israel i et dårlig lys ved bruk av desinformasjon, halve sannheter og rett ut løgn. Støre er en av dem og i kraft av sin stilling som utenriksminister, blir hans påstander gjerne akseptert som fakta. Trykk på lenken: NRK Dagsrevyen 28.02.2012 og se nyhetsinnslaget hvor Støre er svært bekymret for Israels byggeplaner øst for Jerusalem.

I nyhetsinnslaget sier han:

Og det vi ser ut her er jo den ene lommen hvor det ikke er bygget. Men hvor det er snakk om at det kan bli bygget. Og det er jo illustrerende, for at hvis det skjer så lukkes på mange måter… eller Vestbredden kuttes i to. Så det er nødvendig å ha kartene som viser bosettingene, og så er det nyttig å se det fra et utkikkspunkt som dette.

Så hvor er denne «ene lommen» Støre hevder vil «kutte Vestbredden i to» dersom det blir bygget der?

-E1. Forkortelse for East-1, et område lokalisert mellom Jerusalem og Ma’ale Adumim. For å finne ut hvor dette aktuelle område er og utkikkspunktet hvor Støre står, er det nødvendig å ha kartene (som Støre selv sier):

Støre på Scopus fjellet

E1 Støre ved rød prikk

(Kart: Google maps og CNN.com)

Støre står på Scopus fjellet i Jerusalem i nærheten av Hebrew University (rød prikk). I klippet fra NRK ser vi en motorvei komme ut av fjellet og som svinger mot høyre. Det er Derech Har Hatsofim Tunnel. Vei nr. 1 ser vi deler av på NRKs filming. Den prikkete linje på begge kartene viser våpenhvilegrensen fra 1949 mellom Israel og Jordan. Det område Støre står på var fra 1948 en israelsk enklave fram til 1967 da Israel erobret hele Jerusalem og Judea og Samaria (Vestbredden) i en folkerettslig forsvarskrig mot nasjonen Jordan. Den blå linjen på kart nr. 2 er Sikkerhets- barrieren som Israel bygget for å få slutt på palestinske selvmordsbombere.

Den «ene lommen» som Jonas Gahr Støre mener vil «kutte Vestbredden i to» er det gule feltet.

MEN, kan du se Vestbredden kuttet i to?

E1 HonestReporting

Støre forklarer E1

Skjermdump NRK Dagsrevyen 28.02.2012. Utenriksminister Jonas Gahr Støre ser utover E1 og forklarer hvor ille de israelske planene er.


Støre sier videre:

Men det som er den uhyggelige stemningen er jo at tostatsløsningen, altså den andre statens mulighet til å etablere seg noe sted kommer fjernere og fjernere i horisonten fordi det faktisk er vanskelig å etablere en stat på et område som ser ut som dette.

Bygging av E1 vil ikke føre til at Vestbredden kuttes i to, slik Støre påstår. Det han sier i sitatet over stemmer heller ikke. Etter Israels uavhengighetskrig i 1948, endte våpenhvilegrensene slik at Israel ble 15km bred på det smaleste (se kart over til venstre). Like bred vil altså den palestinske staten bli på det smaleste (dersom den blir etablert). For å si det på en annen måte: Israel ble opprettet på tross av at landet var «kuttet i to».

Støre snakket om at det var nødvendig å ha kartene. -Nemlig! Under til venstre er et kart som viser tidligere president Bill Clintons fredsforslag under Camp David forhandlingene i 2000. Det er fra boka, The Missing Peace, skrevet av Dennis Ross, tidligere spesialkoordinator for Midtøsten. Kartet viser klart og tydelig at E1 området er under israelsk kontroll og en udelt palestinsk stat på Vestbredden. Kartet under til høyre, (Haaretz exclusive: Olmert’s peace plan. By Aluf Benn,Haaretz Correspondent. Map of Olmert Peace proposal 2008) viser forslag til endelig fredsløsning lagt fram i 2008 som gikk ut på at Israel beholder sine største byer på Vestbredden mot at palestinerne får tilsvarende områder av Israel. Også der er E1 på Israels hender. Så hva er det Støre lager så mye støy for?

dennis ross map

Olmert_2008_Peace_Map

For en nærmere analyse av E1 og områdets historie og betydning for Israel, kan man lese dette innlegget fra Jerusalem Center for Public Affairs (JCPA) 

Annet stoff om dette emnet: camera.org

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s