Hilde Henriksen Waage – professor og synser

Hilde Henriksen Waage er professor ved Universitetet i Oslo og har tidligere jobbet som seniorforsker ved Institutt for fredsforskning (PRIO). Hun blir ofte brukt i media sammenheng når hendelser mellom Israel og palestinerne er i nyhetsbildet. Under Gaza krigen i sommer ble hun brukt av mediene som en Midtøsten ekspert. Men Waage har ingen troverdighet. Svært ofte når hun uttaler seg setter hun Israel i et dårlig lys. Hennes tolkninger og konklusjoner er som regel farget anti-israelsk. (Foto: Larsen/ Håkon Mosvold/ Scanpix)

Her skal jeg vise hvordan professor Waage bommet totalt i en ganske alvorlig sak. Det interessante er hennes uttalelser når hun blir presentert med en nyhet som muligens ikke passer helt inn i hennes oppfatninger. Da resonnerer og argumenterer hun imot den. Eksempelet jeg har tatt for meg er saken som omhandlet lønninger til palestinske terrorister i israelske fengsler.

I Vårt Lands artikkel «Beskylder palestinske myndigheter for å lønne terrorister», stod det å lese blant annet at «mannen bak 30 sivile israeleres død, mottar ifølge israelsk tv-kanal en månedlig lønn tilvarende 17.000 norske kroner. – Høres ikke sannsynlig ut, mener norsk Midtøsten-forsker.»:

Her er et utdrag som viser hvordan Waage svarer på nyhetsinformasjonen fra israelske Kanal 2 i vl.no 8.september 2012:

Waage om terroristers lønnWaage fester ikke lit til informasjonen. Det at den palestinske selvstyremyndigheten (PA) som er styrt av Fatah skulle gi lønn til medlemmer av Hamas synes hun virker rart. Videre sier hun at «De som hevder det, kan ikke ha noen forståelse av det interne hatforholdet som er mellom Fatah og Hamas». 

Altså, isteden for å ta til seg ny informasjon og innlemme dette i sin videre forskning, går Waage heller til frontalangrep mot Israels Kanal 2 og deres avsløringer. Vårt Land skriver:

Den angivelige lønnsutbetalingen kom fram i en reportasje sendt på israelsk Kanal 2 i forrige uke. Ifølge kanalen er utbetalingen til Hamas-profilen Abbas al-Sayyeed del av en ordning med lønn til fengslede palestinere som nå krever hele 6 prosent av det palestinske budsjettet.

Her er nyheten hentet fra israelnationalnews.com 3.september 2012:

The Palestinian Authority has granted jailed terrorists hefty pay hikes for murdering Israelis, with salaries higher for those with Israeli citizenship. Israel’s Channel 2 television reported Monday evening.

The PA, which has been screaming for foreign funds to stay solvent, spends  6 percent of its annual budget to pay $4.5 million a month to jailed terrorists and another $6.5 million to their families.

All terrorists are awarded equally, regardless of whether they “worked” for Fatah, the party headed by PA Chairman Mahmoud Abbas, or the rival Hamas and Islamic Jihad terrorist organizations.

The hike in their ”wages” was authorized by PA Prime Minister Salam Fayyad, Channel 2 News said.

The new pay schedule allows anyone who has served more than 30 years in jail for murdering Israelis to receive NIS 12,000 ($3,000 a month), approximately the average monthly salary in the United States.

A Palestinian Authority law, authorized in 2003, grants monthly payments to all PA prisoners, regardless of their crimes, but more for those who serve long-term sentences for killing or planning to kill Israelis.

The new pay schedule leaves hard-core terrorists with the same amount of money, or more, than the average Palestinian Authority wage earner’s pay check of $500 a month (NIS 2,000).

Terrorists such as Hamas’ Abdallah Barghouti, who engineered the deaths of 67 Israelis, pocket $1,000 a month for the first 10 years in jail and an additional $500 a month from the 11th year in jail. The total sum of $1,500 per month is the same amount that is paid to the terrorists who planned the ParkHotel massacre in Netanya.

The Palestinian Authority’s payments for terror implicitly encourages Arabs with Israeli citizenship to carry out attacks against Jews. Jailed terrorists withcitizenship are given an extra $125 a month.

Arabs in prison and who come from areas of Jerusalem claimed by the Palestinian Authority also are given an extra incentive – $65 a month for killing Israelis.

Utbetalinger til fengslede terrorister og deres familier beløper seg til 11 millioner dollar pr. måned. Alle terrorister blir belønnet på samme måte, om de tilhører Fatah, Hamas eller Islamsk hellig krig. Her smuldrer professor ved Universitetet i Oslo, Hilde Henriksen Waages påstander bort. Hun argumenterte imot påstandene om lønnsutbetalinger til terrorister med at PA er «blakkere enn blakkest», og «de som hevder det, kan ikke ha noen forståelse av det interne hatforholdet som er mellom Fatah og Hamas». 

Hvem er det som ikke har noen forståelse?

Waage festet ikke lit til avsløringene om lønnsutbetalingene blant annet fordi en av «lønnsmottakerne» var fra Hamas. Den 20. mai 2011 publiserte Palestinian Media Watch (PMW) en nyhet som fortalte om PAs innføring av dette lønnsystemet. Der kom det fram blant annet:

All Palestinians in Israeli prisons for terror crimes officially join the PA payroll. According to the definition in the PA law, Palestinian car thieves in Israeli prisons will not receive a salary, but Hamas and Fatah terrorist murderers will.

Ifølge PMW ble Hamas terroristen, Abdallah Barghouti nevnt som en palestinsk helt. Han soner 67 livstidsdommer for deltakelse i terror angrep hvor tilsammen 66 israelere har blitt myrdet – Sbarro restaurant (9. aug. 2001), Moment Café (9. mars 2002), og trippel angrepet i Ben Yehuda gågate (1. des. 2001). Denne terrorist ble også nevnt i Vårt Lands artikkel.

Lønnsutbetalingene gikk altså også til medlemmer av Hamas. Så mye for professor Waages argumentasjon. Det er for øvrig bemerkelsesverdig at en Midtøstenforsker ikke har fått med seg denne nyhet i det hele tatt.


Vårt Land skrev om denne saken kun dager etter at den ble sluppet på nyhetene hos Israels kanal 2 den 31.august 2012. NRK hadde et nyhetsinnslag om denne saken i Dagsrevyen 28.02.2013

Denne saken fikk politiske følger. Norske myndigheter innrømmet at de hadde blitt feilinformert av sine palestinske kolleger, og som det går frem i brevet under fra utenriksdepartementet ved Espen Barth Eide, så var det…

Først i februar 2013 ble det klart at PA har en særordning for palestinske fanger i israelske fengsler, slik det fremgår av mitt brev av 19. mars 2013

Brev til kontrollkomiteen

Norske myndigheter fikk altså ikke klarhet i PAs belønningssystem for terrorister i israelske fengsler før februar 2013. Kan vi stole på det?


I tillegg til denne saken om professor Waages bastante motstand imot faktaopplysninger, ble tidligere utenriksminister, Jonas Gahr Støre beskyldt for å feilinformere Stortinget av blant annet Høyres Peter S. Gitmark når det gjaldt lønn til palestinske terrorister.

2 kommentarer om “Hilde Henriksen Waage – professor og synser

  1. Hilde Henriksen Waage er ikke bare en professor og synser, hun er også en løgner. Hun kommer ofte med påstander som er basert på feil informasjon. Disse skal passe hennes ani-israelsk holdning.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s