Kun Israel aksepterte våpenhvilen – Brende vil legge press på Israel

Dagsnytt atten den 15.juli 2014 er herved skrevet inn i historiebøkene. Israel hadde nettopp akseptert en våpenhvile som var støttet av Den arabiske liga, Tyrkia, palestinernes president og USA. Hamas aksepterte ikke og fortsatte sine angrep mens Israel hold tilbake.

IDF gjenopptar angrep etter våpenhvilebrudd

Saken i Dagsnytt atten handlet om våpenhvilen som hadde brutt sammen. Utgangspunktet var et ekstraordinært møte i Den arabiske liga som ble holdt i Kairo, Egypt. De arabiske utenriksministrene som var samlet bad alle parter om å akseptere det egyptiske forslaget for å avslutte konflikten. Israel aksepterte våpenhvileforslaget, men det gjorde ikke Hamas«Hamas militære fløy, avviste den egyptiske planen som «ikke verdt en ting», og la til: «Vår kamp med fienden fortsetter og vil øke i villskap og intensitet»

Gå inn på denne lenke og spol frem til 4:25 hvor Brende får ordet. Ved 7:09 sier han: «Vi (Norge) legger press på Israel» Han sier også at man legger press på «Palestina» (hvor nå dette landet ligger hen?). Israel har altså akseptert et våpenhvileforslag, likevel snakker Brende om at Israel skal presses.

  • «Norge er lederen for Giverlandsgruppen for Palestina. Og det er et ønske om at Norge skal involvere seg. Det har vi gjort de siste dagene for å legge press på alle parter for å få til en våpenhvile så vi kan få slutt på de enorme humanitære lidelsene i Gaza. Og det må være starten på å få fredsprosessen på skinner igjen. Det vi ser nå er jo den prisen vi betaler for at mange palestinere ikke føler noe håp om en to-statsløsning. Så det er ingen status quo . Det må kombineres en våpenhvile med en prosess for varig og balansert fred.»

-Utenriksminister Børge Brende

Utfra det Brende sier her kan vi slå fast at Norges press på alle parter har mislyktes fullstendig. Det at palestinerne ikke føler noe håp om en to-statsløsning, er det derfor de sender raketter mot Israel? Det er den samme gamle visa om igjen: Palestinerne er alltid fortvilet og har ikke noe fremtidshåp, derfor sprenger de seg selv på israelske busser og kafeer, derfor sender de raketter mot Israel. Derfor sender de barna sine ut i gata under ekstremt voldelige demonstrasjoner. De har det altså så ille at alle deres reaksjonsformer blir på mange måter sett på som forståelige. Brende sier det selv, men pakker det inn. Når årsaken til at det ikke har blitt en fredelig løsning er at palestinerne aldri vil akseptere Israel, blir det bare latterlig å si: «… mange palestinere  ikke føler noe håp om en to-statsløsning». De ønsker ingen løsning selv, det har de aldri gjort, og det har heller aldri vært målet for hverken PLO, Fatah eller Hamas. Kampen har aldri vært for en egen selvstendig stat, men tilintetgjørelsen av en annen, Israel.

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s