Sidsel Wolds oppkonstruerte vrengebilde av Israel

Bakgrunnen for denne nyhetsreportasjen med Sidsel Wold, er drapet på palestineren Mohammed Abu Khdeir. En 16 åring som ble funnet drept i en skog i Jerusalem 2.juli. Dagsrevyens innslag er fra 4.juli, dagen for begravelsen.

Gå inn på NRK og spol frem til 7:34. Det er i det andre spørsmålet fra Ingvild Bryn til Sidsel Wold, hvor hun presenterer et vrengebilde av rettsstaten Israel:

Ingvild Bryn: «Fire unge tenåringer, tre israelske og ein palestiner er altså drepne utan at nokon drapsmann er tatt. Korleis pregar det byen og folket?

Sidsel Wold: «Når det gjelder de tre israelske tenåringene så har jo israelsk politi to mistenkte, og man har ødelagt deres hjem i Hebron. Når det gjelder den palestinske gutten, så er det langt mere uklart…. Det virker som om israelske myndigheter ønsker å selge den versjonen om at dette var en familiefeide, men både israelsk presse og mange israelere jeg har snakket med i dag, de mener at det er helt klart at det er israelere som står bak dette drapet på denne palestinske tenåringen, og det mener palestinere også. Så det blir veldig tydelig forskjellen på etterforskningen og reaksjonene når tre jødiske ungdommer er drept og når en palestinsk ungdom er drept. Og her er det mange som er veldig veldig opprørte og sinte fordi at dette føles urettferdig. Noen er mere verdt enn andre.»

Deretter er innslaget over. Sidsel Wold skaper et inntrykk av at Israel gjør forskjell på folk. Hun snakker på en måte som får det til å høres ut som om Israel er kun interessert å straffe gjerningsmennene som stod bak drapet på jøder, men bryr seg lite når en palestiner blir drept. Hun får det også til å høres ut som om Israel er en pariastat når hun sier: «Det virker som om israelske myndigheter ønsker å selge den versjonen om at dette var en familiefeide…»

Men gjør de virkelig det?

Times of Israel 2.juli med overskriften: «Revenge seen as most likely motive in Arab teen’s murder.» I artikkelen står det blant annet:

  • «Statsminister Benjamin Netanyahu beordret en rask etterforskning av drapet onsdag.»
  • «Det israelske politiet har blitt stadig mer overbevist om at 16 åringen, Muhammad Abu Khdeir ble myrdet onsdag morgen som hevn for drapene på tre kidnappede israelske tenåringer, uttalte tjenestemenn onsdag kveld.»
  • «Politiets talsmann Micky Rosenfeld sier til The Times of Israel at tjenestemenn etterforsker muligheten for at Abu Khdeir ble drept i et æresdrap, eller om det var et nasjonalistisk motivert drap.»

Reuters sier også mye av det samme.

Ynetnews skriver også om denne hendelsen, den 2.juli under nyhetsoverskriften: «Body of Arab teen found in Jerusalem in possible revenge attack.»

I denne artikkelen står det blant annet:

  • «Politiet undersøker muligheten for at palestineren ble kidnappet av jøder som søker hevn for tre israelske tenåringer og muligheten for at drapet var et æresdrap» 
  • «På slutten av en sikkerhetsbriefing,  sa politisjef Yohanan Danino «politiet vil ikke tillate noen å ta loven i egne henderKommissæren oppfordret publikum til å vise tilbakeholdenhet»
  • «En sikkerhetskilde snakket på betingelse av anonymitet sa Israel mistenker at ungdommen hadde blitt kidnappet og drept, muligens i gjengjeldelse for drapene på de israelske tenåringene.»

Statsminister Benjamin Netanyahus Twitter melding 2. juli:

Netanyahus twitter melding1

Netanyahus Twitter meldinger 3.juli:

Netanyahus twitter melding2

Sidsel Wold sa: «Det virker som om israelske myndigheter ønsker å selge den versjonen om at dette var en familiefeide.»

Når israelske aviser refererer til israelsk politi og sikkerhetskilder som allerede 2.juli sier at man mistenker at dette var et hevndrap for de tre jødiske tenåringene som ble funnet drept: -Hvordan kan Sidsel Wold da få seg til å si slikt? Ser det ut som om Netanyahu prøver «å selge» denne versjonen?

Sidsel Wold setter Israel i et dårlig lys. Dette gjør hun bevisst. Hvorfor? Hvorfor presenterer hun et bilde av Israel som urettferdig?

Og hvordan kan hun få seg til å si:  «Så det blir veldig tydelig forskjellen på etterforskningen og reaksjonene når tre jødiske ungdommer er drept og når en palestinsk ungdom er drept.» når Israels sikkerhetstjeneste to dager etter reportasjen på Dagsrevyen arresterer 6 israelere, mistenkt for å stå bak drapet?

Statsminister Netanyahu sa til den dreptes pårørende: «We’ll bring Mohammed’s killers to justice»

Israels forsvarsminister: «Defense minister calls for Jewish killers to be treated as terrorists»

Sidsel Wold avslutter sin reportasje med ordene: «Noen er mere verdt enn andre.» Det har hun nok rett i, men hun retter fingeren til feil side i konflikten. Følgende videosnutt gir svar på det:

En kommentar om “Sidsel Wolds oppkonstruerte vrengebilde av Israel

  1. Slik taler Israels sjef. Og han holder det han sier. Kan NRK og norske media gi ham en sjanse slik at taler som dette blir gitt videre: Eller skal vi fortsette og lete etter sikker info andre steder enn blandt de norske media?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s