NRKs desinformasjon om kart

NRKs faktafeil-kart 29.06.14

Skjermdump fra NRK.no 29.juni 2014

I NRKs reportasje:  «Israelsk luftangrep mot Gaza» brukes et kart over Israel og territoriene Gaza og Vestbredden. NRK skriver: «Kartet viser palestinske (grønt) og israelske territorium (rødt). Det stemmer ikke.

Vestbredden er ikke, og har heller aldri vært palestinsk territorium. Området «Vestbredden» ble navnet på det territorium som Jordan erobret i 1948 på «vest-bredden av Jordan elven». Dets «grense» var våpenhvilelinjen mellom den nyopprettede staten Israel og Jordan i 1949. I Seksdagerskrigen i 1967 erobret Israel dette territorium i en forsvarskrig, og jøder kunne igjen bosette seg i Jerusalem og andre steder hvor de måtte flykte fra 18-19 år tidligere.  Oslo avtalene mellom Israel og PLO delte Vestbredden inn i 3 ulike soner.

  • Område A: Full palestinsk sivil og sikkerhets kontroll.
  • Område B: Palestinsk sivil kontroll og felles sikkerhetskontroll med Israel.
  • Område C: Full israelsk sivil og sikkerhets kontroll.

De endelige grensene skulle avgjøres i sluttforhandlingene, men fordi Arafat brøt forhandlingene sommeren 2000 og startet en terrorkrig mot Israel er området fortsatt oppdelt (for øvrig en del av et større emne). Siste forsøk på å komme fram til en løsning var i våres, men det ble også da brudd i forhandlingene.

Slik er det korrekte kartet:

Vestbredden ABCDet var kun etter Oslo avtalene at palestinerne fikk selvstyre i byene, tettstedene og de omkringliggende områder. NRK hat tatt utgangspunkt i våpenhvilegrensen fra 1949 og definert hele Vestbredden som palestinsk, selv om det aldri har eksistert en palestinsk stat på dette området noen gang i historien. Når NRK definerer hele Vestbredden som palestinsk er dette en vrangforestilling, og ikke basert på fakta.


MOTSTRIDENDE KART I NRK

NRKs faktafeil-kart1

Skjermdump NRK.no 05.12.2012

NRK publiserte disse kart i en løgnaktig artikkel: «Israel vil dele Vestbredden i to». Disse kart har NRK hentet fra den anti-israelske leiren. Opprinnelig hensikt med disse fire kart er å fremvise den palestinske fortellingen, palestinske propagandaen. Bildet helt til venstre skal angivelig vise hele palestinernes land, som etter hvert har blitt mindre og mindre. «Spist opp» av Israel. Men Palestina har aldri vært dagens palestineres land. Ordene Palestina og palestiner har historisk sett vært synonymt med Judea og jøder. (mer om det senere). NRKs valg av disse kart er svært alarmerende, og er en del av et mønster i statskanalen.

Legg merke til at NRK på kartet helt til høyre skriver: «Blått viser israelsk område og gult palestinsk». Det stemmer dårlig overens med hvordan de definerer områdene på øverste kart . NRK bruker også palestinsk propaganda når de skriver: «…etter byggingen av muren i 2004″. Kartet helt til høyre viser områdene A og B på Vestbredden. Israels sikkerhetsgjerde, som i den anti-israelske leiren kalles «Muren», går ikke rundt disse områdene.

-Så, hva er NRKs fakta?

I artikkelen 29.06.2014 defineres hele Vestbredden som palestinsk, mens artikkelen fra 05.12.2012 definerer kun områdene A og B på Vestbredden som palestinske. Kan det se ut som om palestinerne har erobret hele Vestbredden siden forrige «fakta» sjekk fra NRK?

 

4 kommentarer om “NRKs desinformasjon om kart

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s