Støre om hinderet for fred

Støre i Ramallah

NRK.no 12.05.2014

Tidligere utenriksminister Jonas Gahr Støre kom med krass kritikk mot Israel under sitt besøk i Ramallah. Han har en klar formening om hva som er hinderet til fred. Det er det han kaller «bosettingspolitikken», og den parten i konflikten som står for dette er Israel. Med andre ord er det Israel som ødelegger framtiden for fred ifølge Støre.

Til NRK sier han: « Bosettingspolitikken ødelegger framtiden for fred, den ødelegger framtiden for to stater. Tidligere har vi sett i Jerusalem at tostatsløsningen blir murt i stykker av nye bosettinger. Nå skjer det også rundt Ramallah«.

Hele artikkelen kan leses her. Før jeg kommenterer Støres uttalelser, har Israels tidligere vise-utenriksminister Danny Ayalon en kortfattet, men opplysende videosnutt hvor han forklarer Israels tilstedeværelse på Vestbredden:

Støre mener at når Israel bygger boliger på det omdiskuterte territorium kalt for Vestbredden (historisk kjent som Judea og Samaria), så ødelegger dette framtiden for fred og to stater. Fakta er og som videoen viser, at grensen mellom Israel og Vestbredden er ikke en internasjonalt anerkjent grense, men kun en våpenstillstandsgrense.

Løsning på konflikten går gjennom forhandlinger mellom partene. Et av emnene man forhandler om er hvor grensen mellom Israel og en palestinsk stat skal gå. I 2008 ble det lagt frem et forslag på nettopp det. Det gikk ut på at Israel beholder noen av bosettingene (blått), slik at disse blir en del av Israels territorium, mot at Israel avstår sitt eget territorium (rødt) til den palestinske staten.

Olmert_2008_Peace_Map

Haaretz exclusive: Olmert’s peace plan. By Aluf Benn, Haaretz Correspondent. Map of Olmert Peace proposal 2008

Ved en senere anledning vil jeg ta for meg kontroversen vedr. Israels planer om å bygge i området som blir kalt for E1. Området mellom Ma’aleh Adumim og Jerusalem. Det har blitt sagt at om Israel bygger her, vil det ødelegge for en «sammenhengende» palestinsk stat. Man har hevdet at dette vil dele en palestinsk stat i to. For å bare si litt kort om dette siden vi har kartet foran oss: -Se på kartet! Våpenhvilegrensen av 1949 gjorde Israel 15 km bred på det smaleste . Avstanden mellom Ma’aleh Adumim og elven Jordan er bredere. Om det oppstår en «sammenhengende» palestinsk stat hvor Gaza blir koblet sammen med Vestbredden, hvilken stat blir delt i to da?

Ehud Olmert, Israels statsminister i 2008 foreslo å evakuere de bosettingene som kom til å havne i den palestinske staten. Den gangen tilbød Israel seg å evakuere de titusener av jøder som bodde i de aktuelle bosettingene. Olmert har uttalt at 80.000 jøder ville måtte flytte dersom man fikk til en fredsavtale med palestinerne.


I 2005 fjernet Israel med makt sine 8.500 borgere som bodde på Gaza stripen i håp om å gi «Veikartet for fred» (fredsprosessen) en kickstart. Israel forlot Gaza stripen fullstendig i tillegg til 4 bosettinger i nordre del av Vestbredden. Israel fjernet bosettinger og sluttet dermed med «bosettingspolitikken» på Gaza. Om Jonas Gahr Støre har rett, så burde freden ha kommet høsten 2005?

Men det gjorde den ikke. Terroren og rakettbeskytningen fra Gaza økte betraktelig. Siden den gang har det vært to Gaza kriger, i 2008-9 og 2012. Fra 2005 har det blitt skutt over 8.000 raketter fra Gaza mot Israel. Historien viser at et nærvær av jødiske bosettinger er ikke et hinder for fred, men snarere et hinder mot krig og terror. Dersom bosettingene «ødelegger framtiden for fred», så var det vel fred i Midtøsten i årene mellom 1948 og 1967? I de nitten årene fantes det nemlig ingen bosettinger i Gaza, Vestbredden eller i Øst-Jerusalem. Her kan du lese om den perioden.

I samme «bosettingspolitikk-frie» periode ble PLO opprettet. I 1964 ble Palestinas frigjøringsorganisasjon (PLO) etablert, altså 3 år før Israel erobret Gaza og Vestbredden. -Hvilket «Palestina» skulle frigjøres da? Terroristorganisasjonen Fatah, som Arafat og Abbas var/er en del av ble etablert på slutten av 1950 tallet. Når Israel ble utsatt for terrorangrep i den perioden som det ikke fantes jødiske bosettinger i de aktuelle områdene, hvordan kan Støre da si at hinderet for fred er de jødiske bosettingene?

Så tilslutt om uttalelsen: «Tidligere har vi sett i Jerusalem at tostatsløsningen blir murt i stykker av nye bosettinger. Nå skjer det også rundt Ramallah».

Jonas Gahr Støre benytter her ord og begrep som blir brukt i den anti-israelske leiren. Der snakker man om «Muren», at Israel «murer palestinerne inne», kaller det for «skammens mur» osv., selv om altså 95% av denne «Murens» strekning faktisk utgjør et gjerde. Likevel bruker (de som tror de er) palestinernes sympatisører benevnelsen «Muren».

  1. Når Støre sier at «tostatsløsningen blir murt i stykker» så anvender han palestinsk propaganda.
  2. Han sprer usannhet («Bosettingspolitikken ødelegger framtiden for fred») – fordi Israel har sagt seg villig til å evakuere bosettinger, og har vist det i konkrete handlinger. Dessuten viser historiske fakta at Støre tar feil. Mens Gaza og Vestbredden var fri for bosettinger var det likevel ingen fred.
  3. Mer usannheter Tidligere har vi sett i Jerusalem at tostatsløsningen blir murt i stykker av nye bosettinger«)– fordi om Jerusalem faller på Israels hender, er det fortsatt mulig å opprette en palestinsk stat. For hvorfor kan ikke palestinerne ha hovedstad i Ramallah? Om Jerusalem skal være hovedstad for to bitre fiender, blir man vel nødt til å lage en skikkelig høy og tjukk bombesikker mur!?!?
  4. Enda mer usannheter Nå skjer det også rundt Ramallah«) -fordi bosettingene rundt Ramallah kan evakueres i en endelig fredsavtale, -se kartet!

Eller så kan man spørre seg om hvorfor ikke jøder kan få bo i den palestinske staten? Det bor tross alt 1,7 millioner palestinere i Israel.

 

 

 

 

 

 

2 kommentarer om “Støre om hinderet for fred

  1. Utrolig bra at du belyser det skjeve mediebildet,slik at det er enklere for oss å få se sannheten. Stå på!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s