Dagbladet karikatur – Ariel Sharon som nazist

 

Et av de mest berømte bildene fra 2. Verdenskrig har blitt sterkt misbrukt og forvrengt av Dagbladets faste karikaturtegner, Finn Graff. Bildet som ble tatt i april-mai 1943 viser jøder som blir tatt til fange av tyske styrker under opprøret i Warsawa gettoen. Av historiske fakta vet man at jøder var ofrene og nazistene overgriperne.

547_800px-Stroop_Report_-_Warsaw_Ghetto_Uprising_06b

Foto: United States Holocaust Memorial Museum, Washington, DC

Dagbladet derimot lager en oppkonstruert historie om en pågående konflikt hvor realiteten er et Israel som forsvarer seg mot de som prøver å utrydde henne. Avisen lager et bilde av Israel som den aggressive overgriperen, og Israels fiender, som Israel forsvarer seg mot, i dette tilfelle Yassir Arafat og palestinske terrorister, som ofrene.

Dagbladet-Smilden-Karikatur

 

Dagbladet 3.april 2001, Finn Graff

Som om ikke det var nok for Dagbladet og Finn Graff, å snu virkeligheten på hodet, så sammenligner de altså den de mener er overgriperen, Israel, med den ideologien som stod bak forsøket på å utrydde hele det jødiske folk. Israel består i dag av blant annet etterkommere av holocaust-overlevende. De 6 millioner jøder som ble drept under krigen var alle potensielle israelske statsborgere. Israel ble ikke til på grunn av holocaust, men på tross av. Hadde Israel eksistert før 2. Verdenskrig, ville Europas jøder hatt et tilfluktssted og vært reddet.

Denne karikaturtegningen er kun en i rekken av lignende tegninger av Israel i norske aviser, først og fremst i Dagbladet. USAs Utenriksdepartementet definerer antisemittisme som blant annet å sammenligne Israel med nazister. Finn Graff og Dagbladet må ta sin del av ansvaret for at 4 av 10 nordmenn mener Israel behandler palestinerne slik som nazistene behandlet jødene under krigen.

Dagbladets journalist, Jan-Erik Smilden hadde en kommentarartikkel sammen med denne karikaturen. Kommentaren het Israel i svart-hvitt og kan leses her.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s